Με μεγάλη χαρά αναλάβαμε τη διοργάνωση της φιλοξενίας τον Οκτώβριο του 2022. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας βοήθησαν σ’ αυτό. Η ιδέα ότι θα είχαμε όλους τους συνεργάτες εδώ, στο Ρέθυμνο, και θα μοιραζόμασταν τόσες πολλές εμπειρίες μαζί τους, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τι μπορεί να προσφέρει ένα έργο Erasmus+ σε κάποιον. Θέμα της συνάντησης ήταν η Θαλάσσια Ασφάλεια και η Ρύπανση, ένα φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί όλους.
Κατά την πρώτη μέρα εκπρόσωποι του σχολείου και του Πανεπιστημίου καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους και έδωσαν πληροφορίες για την πόλη και τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν σε παιχνίδια γνωριμίας. Ακολούθως, τα μέλη της κάθε Παιδαγωγικής Ομάδας έκαναν μια παρουσίαση για τη Θαλάσσια Ρύπανση στη χώρα τους, τα αίτια που την προκαλούν και τα μέτρα που ελήφθησαν στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας και προτάθηκαν κοινοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με μια περιοδεία στην πόλη μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού.
Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε μελέτη πεδίου στην περιοχή της Επισκοπής και της Αργυρούπολης. Οι ομάδες συνέλεξαν δείγματα νερού από τον ποταμό Μουσελά και μελέτησαν τη ρύπανση στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ν. Ρεθύμνου όπου ο υπεύθυνος τους μίλησε για την απειλή των μικροπλαστικών. Ακολούθησε περιήγηση στην Αργυρούπολη κι επίσκεψη στη λίμνη Κουρνά.
Την τρίτη μέρα οι ομάδες επισκέφτηκαν το Ενυδρείο Κρήτης. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του και έλαβαν σημαντικές πληροφορίες για τα διάφορα οικοσυστήματα της Μεσογείου, πήραν μέρος σε εργαστήριο σχετικό με τη Θαλάσσια Ρύπανση και τίτλο «Εξερευνώντας μια θαλάσσια απειλή».
Τις τελευταίες ημέρες διοργανώθηκε εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν αφίσα και παρουσίαση για την συνάντηση, ν’ αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους στο χαρτί, να φτιάξουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη Θαλάσσια Ρύπανση και να γυρίσουν ένα βίντεο στο οποίο μαθητές και καθηγητές θα αξιολογούσαν το πρόγραμμα. Η αξιολόγηση αυτή ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση των σχετικών ερωτηματολογίων. Τέλος, έγινε η τελετή απονομής των βεβαιώσεων και το αποχαιρετιστήριο γεύμα όπου οι δεσμοί που μας ένωναν έγιναν ακόμη πιο ισχυροί.
Γενικά, η συνάντηση στην Ελλάδα πρόσφερε στους συμμετέχοντες πάρα πολλά αφού αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες, απόκτησαν δεξιότητες και γνώρισαν μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, πανάρχαιο πολιτισμό και φιλόξενους ανθρώπους.