Το έργο Erasmus+ “Let Us Sail Together” στο οποίο συμμετέχουμε επικεντρώνεται κυρίως στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του πλανήτη μας. Αν και κάθε πτυχή του θέματος είναι σημαντική, το έργο επικεντρώθηκε σε κάτι πιο συγκεκριμένο, τη διάσωση της ζωής σε θάλασσες και ωκεανούς.
Στο Aveiro της Πορτογαλίας, η Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος, αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς Γεώργιο Φωτεινάκη, Γεώργιο Πενθερουδάκη και Αμαλία Χόμπη και τους μαθητές Ειρήνη Πλουσή, Ελένη Ταταράκη, Ελπίδα Τσαλπαρά και Μαρία Φανουράκη, είχε την ευκαιρία να εξετάσει το θέμα των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών έναντι της Τουριστικής Ανάπτυξης. Πέρα από την παρουσίαση της κατάστασης σε κάθε χώρα και της συγκριτικής ανάλυσης των δεδομένων σε συζήτηση που ακολούθησε, οι εταίροι συμμετείχαν σε αρκετές μελέτες πεδίου. Χαρακτηριστικές ήταν εκείνες στην Praia da Barra και την Costa Nova, κορυφαίες παραλίες του Aveiro με τουριστικές υποδομές, και στο ενυδρείο Sea Life του Πόρτο, στο οποίο εξετάστηκαν τα διάφορα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής. Όλα αυτά αποσκοπούσαν στο να γίνουν κατανοητοί οι όροι «Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός» και «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές», ν’ αναγνωριστεί η σημασία των τελευταίων για χώρες, η οικονομία των οποίων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό, να παρουσιαστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξή τους και τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε, επίσης, γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή, τους ανθρώπους, τις ασχολίες τους και τον πολιτισμό. Έτσι, στις περιηγήσεις που είχαν διοργανώσει οι οικοδεσπότες η ομάδα ανακάλυψε το ακριβό στολίδι της χώρας, τη Βενετία της Πορτογαλίας, με τα καλοδιατηρημένα κτίρια σε στυλ Art Nouveau, τα κανάλια και τις περίτεχνες γέφυρές τους, τους ήπιους ρυθμούς ζωής και τη μακραίωνη ιστορία. Αυτή η πολιτιστική αλληλεπίδραση έδωσε μια νέα διάσταση στα προγράμματα Erasmus+ και καθόρισε την Ευρωπαϊκή ταυτότητα των εταίρων.