Με χαρά υποδεχτήκαμε ξανά παλιούς εταίρους σε ένα νέο πρόγραμμα με θέμα τη Δημοκρατία στο σχολείο. Στόχος του ήταν να εισαγάγει τους μαθητές/τριες στις αρχές της ενεργούς δημοκρατικής συμμετοχής και να ενθαρρύνει και ενισχύσει την εμπλοκή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.
Όλα αυτά έγιναν στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Cast your Voice for Democracy (Cast Dem)» (Erasmus+ KA210-VET – Small-scale partnerships in vocational education and training). Τελικά παραδοτέα, εκτός των άλλων, ήταν και η δημιουργία μαθητικών podcasts.
Στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης αυτής της σύμπραξης που πραγματοποιήθηκε 21 με 25 Οκτωβρίου 2024 στο Ρέθυμνο, το σχολείο μας διοργάνωσε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν εκτός από τους μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και 15 μαθητές και 6 συνοδοί εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα σχολεία Albert–Schaeffle–Schule της Γερμανίας, MeVG Klobouky u Brna της Τσεχίας και Escola Secundária Domingos Rebelo της Πορτογαλίας (Αζόρες).
Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρωτοτυπία τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε τεχνικές. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις, (όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα που μπορείτε να δείτε εδώ):
- Δραστηριότητες γνωριμίας και δεσίματος ομάδας (speed dating, παιχνίδια ενεργοποίησης και θεατρικών αυτοσχεδιασμών, εκμάθηση ελληνικού τραγουδιού και ελληνικών χορών, εργαστήρια για τις δημοκρατικές αξίες σε κλασικά κείμενα, από τις κα. Κ. Μπεϊκάκη, κα Μ. Πολάκη, κα Α. Ματσουλιάδη.
- Κυνήγι θησαυρού στην πόλη, από τον κ. Η. Λουλούδη
- Παρουσιάσεις μαθητών για τις δημοκρατικές πρακτικές στα σχολεία τους και ανταλλαγή ιδεών, «Εργαστήρια για τις μαθητικές κοινότητες», Βιωματικά παιχνίδια όπως: «Μαντέψτε τις απειλές της δημοκρατίας», «Ένα βήμα μπροστά», «Εργαστήριο για τη ρητορική του μίσους», από την κα. Α. Δεικτάκη)
- «Γαϊτανάκι των δικαιωμάτων», από την κα. Κ. Μπεϊκάκη
- Εργαστήριο κρητικής γαστρονομίας, από τον κ. Γ. Πενθερουδάκη
- Παιχνίδι εξερεύνησης της ιστορικής μονής του Αρκαδίου, Εργαστήριο προσομοίωσης του εξοστρακισμού στο χωριό Μαργαρίτες, από τις κα. Μ. Μανιουδάκη, κα. Ε. Ηλιάκη
- Ξενάγηση στο μουσείο Ελεύθερνας, από τον αρχαιολόγο κ. Κ. Γιαπιτζόγλου
- Ξενάγηση στο χωριό Μαρουλά, από την κα. Α. Κοπανάκη
- Παρουσίαση με θέμα «Περιπτώσεις κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης», από τον κ. Π. Σάμιο
- Εργαστήριο για την «προκατάληψη των αλγορίθμων», από τον κ. Εμ. Παπαδάκη
- Καλλιτεχνικό εργαστήριο με T-shirts”.
- Επίσης η κα. Ε. Λουτριανάκη, προσκεκλημένη από την Ελληνική ένωση για την Προώθηση της ρητορικής στην εκπαίδευση, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια δημοκρατικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριων μέσω τεχνικών ρητορικής, με δραστηριότητες για δημιουργική σκέψη και ενεργητική ακρόαση, παιχνίδια εμπιστοσύνης επικοινωνίας, τα έξι σκεπτόμενα καπέλα του De Bono, ασκήσεις διαχείρισης ομάδας/ηγεσίας (sociocracy decision making model) κ.α. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια των συναδέλφων Μ. Καρινιωτάκη, Μ. Παπουτσή και Α. Χόμπη.
Η τελετή λήξης και απονομής των βεβαιώσεων παρακολούθησης, πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των μαθητών (Ελλήνων και ξένων) που συμμετείχαν, των καθηγητών τους και των γονέων που φιλοξένησαν και εξελίχθηκε σε μία αξέχαστη κρητική βραδιά.
Το πρόγραμμα παρότι ιδιαίτερα απαιτητικό έκανε ένα σημαντικό βήμα στο να αναπτύξει προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των συμμετεχόντων, να ενισχύσει την δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία και την αυτοπεποίθησή τους, να αναπτύξει την κοινωνική – πολιτική συνείδηση και να δώσει ευκαιρίες κοινωνικής έκφρασης και συμμετοχής, προκειμένου πάρει σάρκα η έννοια της ενεργούς πολιτειότητας μέσα από την σταδιακή υιοθέτηση πρακτικών που προσιδιάζουν στην φυσιογνωμία ενός «Δημοκρατικού Σχολείου», που ενσωματώνει τις αξίες και τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της συμμετοχής και της ευθύνης σε όλες τις πλευρές και λειτουργίες του.
Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Αρχαιολογία Ρεθύμνου και τον αρχαιολόγο κ. Κωστή Γιαπιτζόγλου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την παραχώρηση του Ξενία, αλλά και τους γονείς και κηδεμόνες που φιλοξένησαν τους 15 μαθητές και μαθήτριες που μας επισκέφθηκαν καθώς και όσους άλλους/-ες συνέβαλλαν στην επιτυχή διεξαγωγή και αυτής της διοργάνωσης.
Για το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός επικοινωνίας του σχεδίου
Αναστασία Δεικτάκη, Κοινωνιολόγος