Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο έγινε η τελετή απονομής των βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου «Γράφουμε θέατρο!». Οι μαθητές που συμμετείχαν προέρχονταν από όλη την Ελλάδα και η καθολική αυτή αποδοχή του διαγωνισμού έχει συμβάλει στην καθιέρωσή του και ενισχύει τη διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής να συνεχίσει τη διεξαγωγή του.
Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης δόθηκαν τα εξής βραβεία:
Στην κατηγορία του Γυμνασίου στην 1η θέση ισοψήφισαν δύο μονόπρακτα: το «Ήρωας του πολέμου ή της ειρήνης» της Κοντούλη Μαρίας-Ελένης από τα Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία και το έργο «Υπάρχει Ελπίδα» των μαθητριών Δουλγέρη Ειρήνης και Κουκοράβα Παρασκευής, από το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων. Την 2η θέση κατέλαβε το έργο «Η κότα που ήθελε να γίνει σούπερ σταρ» της Βοϊνίδη Λουκίας από το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, ενώ στην 3η θέση διακρίθηκε ο Ζύμαρης Αναστάσης από το 4ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Κερατσινίου με το μονόπρακτο «Της Άρτας το γιοφύρι».
Στην κατηγορία του Λυκείου στην 1η θέση διακρίθηκε το έργο «Με λένε Αντιγόνη, είμαι το όνομά σου…» της Πασχάλη Ανδρονίκης-Σταματίνας του 1ου Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς, στη 2η θέση το έργο «Φάουλ: Έκφραση Συναισθημάτων Σε 90 Χ 45» της Περδικομάτη Ευγενίας, (Pierce American College Αθήνας) και στην 3η θέση το μονόπρακτο «Θυμούμαι» της Νικολαΐδου Δήμητρας- Νεκταρίας (Μουσικό Λύκειο Βέροιας).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κάποιοι βραβευμένοι μαθητές με τις οικογένειές τους, φανερά συγκινημένοι για τη διάκριση και απόλυτα ικανοποιημένοι για την ευκαιρία που τους έδωσε ο διαγωνισμός να εκφραστούν μέσα από το θεατρικό λόγο. Πολλοί μαθητές αλλά και κριτές επίσης παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά και εξέφρασαν τις θετικές τους εντυπώσεις. Τέλος μια έκπληξη περίμενε τους θεατές (διά ζώσης και εξ’ αποστάσεως), καθώς βραβευμένοι μαθητές που ταξίδεψαν στο Ρέθυμνο, για να παραλάβουν το βραβείο τους, παρουσίασαν δραματοποιημένο το έργο τους στο κοινό.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής που ανιδιοτελώς αφιέρωσαν χρόνο και ανέλαβαν να διαβάσουν και να αξιολογήσουν τα έργα. Πρόκειται για τις (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Δάγκα: σκηνοθέτη, ιδρύτρια του θεάτρου «The Garage», Αγγελική Δαρλάση: Συγγραφέα, Θεατρική συγγραφέα, Σεναριογράφο, υποψήφια Ελληνίδα Συγγραφέα για το Hans Christian Andersen Award 2024, Λένα Διβάνη: Συγγραφέα, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τώνια Καράογλου: θεατρολόγο, κριτικό θεάτρου, Κατερίνα Καρρά: θεατρολόγο, μέλος ΕΕΠ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου: θεατρολόγο, δραματολόγο, μέλος ΕΕΠ Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, Ειρήνη Μουντράκη: διδάκτωρ θεατρολογίας, υπεύθυνη Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, ιδρύτρια του Greek Play Project, Αλεξάνδρα Σίμου: Διδάκτορα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, εκπαιδευτικό, ηθοποιό, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και Αθηνά Σοκόλη: εκδότη.
Φέτος, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, υλοποιήθηκε επίσης ένα επιμορφωτικό σεμινάριο που απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε σε δύο τρίωρες διαδικτυακές συναντήσεις (τον Απρίλιο του 2024), από την κ. Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτρια, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού και των θεατρικών εργαστηρίων και κοινωνικών προγραμμάτων του Εθνικού Θεάτρου (2017 – 2024), η οποία είχε την ιδέα, τον σχεδιασμό και την προθυμία να το υλοποιήσει. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οι μαθητές μοιράστηκαν σκέψεις και ιδέες, μυήθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θεατρικής γραφής, έλυσαν κάποιες απορίες τους και ενθαρρύνθηκαν να προχωρήσουν με θάρρος στο έργο της συγγραφής.
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου και του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου.
Τον διαγωνισμό συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου και Μουσικής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου (Όμιλος Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας – dramamusiclub.blogspot.com ) και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου (Όμιλος Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής).
Η Οργανωτική Επιτροπή
Σειραγάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης – Διευθυντής του εργαστηρίου Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μουσικής. Σκηνοθέτης, ηθοποιός.
Μανιουδάκη Μαρία, Φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου – Παν/μίου Κρήτης.
Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, Φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου – Παν/μίου Κρήτης.
Φιολιτάκη Μαρία, δρ. Φιλοσοφίας, Φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου “Δημιουργική Έκφραση και Γραφή” του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.