2024-25 Γενικά Νέα Λοιπές δράσεις & Εκδηλώσεις

Διδακτική επίσκεψη μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

«Με το να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, μετράμε πραγματικά ως άνθρωποι.»

(Desmond Tutu)

Τα τελευταία χρόνια, η βία κατά των γυναικών έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που συνιστά παράλληλα μορφή δυσμενούς διάκρισης και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την προώθηση πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ενισχύοντας την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης διοργάνωσε εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονταν στην τοπική κοινωνία και πρωτίστως στα σχολεία.

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ένα από τα σχολεία στα οποία υλοποιούνται δράσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ανάδειξη αρχών και αξιών. Γι’ αυτό το λόγο, συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας στις γυναίκες που προσφεύγουν σ’ αυτό, και τη δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς μυελού των οστών στη μνήμη των γυναικών που υπήρξαν θύματα βίας. Η ενημέρωση έγινε στο χώρο του Κέντρου (Δημακοπούλου 18) την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, και την παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου (τμήματα (Β2 και Γ Υγείας) που συνοδεύτηκαν από τους εκπαιδευτικούς Εμμανουήλ Παπαδάκη, κλ. ΠΕ86, Γεώργιο Πενθερουδάκη, κλ.ΠΕ04.04 και Αμαλία Χόμπη, κλ. ΠΕ06.

Αρχικά, γνώρισαν τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες του Κέντρου προς τα θύματα, όπως η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, η νομική συμβουλευτική και βοήθεια, η εργασιακή συμβουλευτική και οι υπηρεσίες παραπομπής και/ή συνοδείας. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τη στελέχωσή του από εξειδικευμένη και κατάλληλα εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από Κοινωνιολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο και Νομική Σύμβουλο. Ακόμη, έμαθαν ότι το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία (π.χ. ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση, κλπ.) και/ή πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, κλπ.). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι αυτές οι συμβουλευτικές υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και παρέχονται δωρεάν καθώς και ότι το Κέντρο υλοποιεί ποικίλες δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας όπως η παρούσα. Τέλος, αναφέρθηκε ότι η δομή αυτή λειτουργεί παράλληλα με την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δικαιωμάτων, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), το Συμβουλευτικό Κέντρο του δικτύου της, και τους αντίστοιχους Ξενώνες Φιλοξενίας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς μυελού των οστών. Επισημάνθηκε η σπουδαιότητά τους και τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν στη ζωή τόσων ανθρώπων που υποφέρουν. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προϋποθέσεις και η διαδικασία λήψης. Κατόπιν, προσκλήθηκαν οι συμμετέχοντες να μπουν στην ομάδα εθελοντών όταν ενηλικιωθούν. Τέλος, δύο συνάδελφοι του σχολείου, οι κκ. Εμμανουήλ Παπαδάκης και Γεώργιος Πενθερουδάκης, έδωσαν αίμα, συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στις δράσεις της ομάδας κατά της έμφυλης βίας.

Παρούσα στο χώρο και η ακούραστη ιατρός κ. Άννα Ελευθεριάδου- Γκίκα, που καλωσόρισε τους μαθητές του τμήματος Υγείας (και πιθανούς μελλοντικούς συναδέλφους της) στο χώρο και εξήγησε μερικά πρακτικά πράγματα σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αίματος και μυελού των οστών.

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης, κκ. Μαρία Βεδεργιωτάκη, Νομική Σύμβουλο, Αμαλία Χριστουλάκη, Κοινωνική Λειτουργό και τον κ. Γεώργιο Σπετσωτάκη, Πρόεδρος των Δοτών Ζωής για την ενημέρωση που μας έκαναν και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους. Όσο για τους μαθητές μας που έμειναν ικανοποιημένη από τη διδακτική αυτή επίσκεψη, θα θέλαμε να τους στείλουμε ένα μήνυμα ότι «Το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει ένα σχολείο δεν είναι να προετοιμάζει έναν μαθητή για μια καριέρα, αλλά για μια ζωή ως πολίτης που νοιάζεται και δρα».

Ρέθυμνο, 25 Νοεμβρίου 2024

Αμαλία Χόμπη