Την Τετάρτη 19/02/22025 το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου συμμετείχε σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα “Συμπεριληπτική ως προς το φύλο χρησιμοποιούμενη γλώσσα στη λειτουργία του σχολείου”, εμβαθύνοντας σε γλωσσικές πρακτικές που αναπαράγουν τις έμφυλες ανισότητες. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από την κ. Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρη του ΕΠ.Ε.Σ. του σχολείου μας, η οποία ανέπτυξε με σαφήνεια τις βασικές αρχές της συμπεριληπτικής γλώσσας και ανέδειξε τον ρόλο της στην καταπολέμηση του γλωσσικού σεξισμού.

Μέσα από παραδείγματα και μέσα από διάλογο, προσέφερε ερεθίσματα για σκέψη και για προβληματισμό αναφορικά με την κριτική προσέγγιση της γλώσσας όχι μόνο στην εκπαιδευτική πράξη αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Τόνισε ότι οι αλλαγές ξεκινούν από το μικροεπίπεδο της καθημερινότητας και ότι μικρές και συνειδητές γλωσσικές επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας περισσότερο ισότιμης και συμπεριληπτικής πραγματικότητας. Έτσι λοιπόν, προτάθηκαν από μέρους της εναλλακτικοί γραμματικοί τύποι και τρόποι έκφρασης για την αποφυγή του φαινομένου. Μια απλή και βασική αρχή είναι να χρησιμοποιούνται και τα δύο γραμματικά γένη, ώστε να γίνονται ορατά πχ. οι μαθητές και οι μαθήτριες ή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ή η συνέλευση των καθηγητών / -τριών, ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια. Αντιστοίχως, πρότεινε να αναγράφεται το άρθρο όταν γίνεται αναφορά σε επαγγελματικά ονόματα που επικρατεί ο επίκοινος τύπος τους πχ. «τις και τους φιλολόγους», ή «των γυναικών και των ανδρών υπαλλήλων».

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Καλαϊτζιδάκη για την παρουσία της στο σχολείο μας. Οι καθηγητές/τριες δεν μεταδίδουν μόνο γνώσεις αλλά συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών. Η εκπαιδευτική μας κοινότητα παραμένει πάντα ευαισθητοποιημένη επιδιώκοντας ένα σχολείο δίκαιο, συμπεριληπτικό και ανοιχτό σε όλους και όλες.
